субота, 8. децембар 2012.

Aloe Vera u terapiji i prevenciji kancera

UV zračenje, brojni biološki i hemijski agensi sa dokazanim kancerogenim svojstvima (razni virusi, nikotin, kofein, pesticidi, konzervansi, slobodni radikali…), mogući su uzročnici promena u genskom zapisu ili aktivnosti pojedinih gena što ima za posledicu ulazak normalne ćelije u proces maligne transformacije. Ovim započinje nekontrolisana deoba iz jedne mutirane ćelije. U tom procesu geneze definitivno postoje novoi na kojima imunski system poznaje tumorsku ćeliju i razlikuje je od normalne. Na žalost u najvećem broju slučajeva antitumorski odgovor je nedovoljno efikasan, a tumori su razvili brojne načine da pokrenuti imunski odgovor izbegnu.


Težište naučnih istraživanja, niz godina unazad, jeste ispitivanje mogućnosti manipulacija na nivou imunskog odgovora i pronalaženje agenasa koji bi ga osnažili i omogućili organizmu da se sopstvenim snagama odbrani od kancera.

U tom kontekstu ispitivana su i moguća delovanja Aloe vere na rast i razvoj kancera, a dobijeni rezultati su impozantni. Postoje jasni naučni dokazi da u in vitro uslovima Aloe vera suprimira rast tumorskih ćelija, stimuliše imunski odgovor, pojačava nekrozu tumorskog tkiva i podstiče rast zdravih ćelija o čemu govore brojne publikacije. Drugi nivo ispitivanja – ispitivanje delovanja Aloe vere u in vivo sistemu na kancerima životinja takođe su bili impresivni.

Na žalost u zapadnoj medici ne postoje zvanični podaci o efektima delovanja ovog agensa na humane tumore, postoje i vrlo su brojna iskustva ljudi koji su samoinicijativnom upotrebom aloe uspevali da pomognu sebi u situacijama kada u zvaničnoj medicini za njih nije bilo pomoći.

Analizom sastava Aloe Vere dobijeni su podaci o postojanju velikog broja komponenata uglavnom ugljenohidratnih (polisaharidi/oligosaharidi) sa imunomodulatornim svojstvom. Efikasnost pojedinih dokazana je već na intracelularnom nivou, gde putem modulacije aktivnosti određenih transkripcionih faktora NF-kB utiče na ekspresiju pojedinih gena čiji su produkti ključni medijatori u realizaciji nespecifičnog tako i u realizaciji specifičnog imunskog odgovora. Mehanizam delovanja Carrisina, Lecina i Aloeride (nedavno izolovan polisaharid iz Aloe Vera Gela) jeste aktivacija makrofaga čija je uloga ključna, kako u realizaciji nespecifičnog tako i specifičnog imunog odgovora. Aktivacija pomenutih ćelija rezultira produkcijom niza citokina (interleukin 1, tumornekrozis factor, interferon…), što ima za posledicu aktivaciju T ćelija i kompletno osnaživanje pokrenutog imunskog odgovora.

U slučajevima kada su zračenje i hemoterapija neophodni, Aloe vera pomaže tako što minimalizuje ostećenje zdravih ćelija tkiva, što je nužna posledica pomenutih tretmana. Obzirom da u tom procesu naročito stradaju ćelije imunskog sistema koje su od suštinskog značaja za oporavak, Aloe vera će pomoći organizmu, kako u borbi protiv ćelija kancera, tako i u sprečavanju oštećenja zdravih celija nastalih usled primenjenog tretmana.

Imajući u vidu imunostimulatorno dejstvo, Aloe Vere, a posmatrano i u kontekstu svih njenih vrsta već ranije pobrojanih karakteristika, smatra se veoma svrsishodnom njena upotreba u prevenciji kancera. Obzirom da je okidač maligne transformacije kojoj podleže normalna ćelija, promena na nivou pojedinih gena, uzrokovana delovanjem nekih virusa, kao i niza kancerogenih agenasa kojima naše okruženje obiluje, u sklopu jednog zdravog načina života upotreba Aloe Vere pomogla bi nam da minimalizujemo njihove štetne efekte.

U tom smislu je značajno pomenuti njena sledeća dejstva: imunostimulatorno, antioksidaciono, antivirusno, detoksikaciono i UV zaštitno dejstvo.

Poslušajte predavanje Mr S. Mijatović

http://www.youtube.com/watch?v=3qBZQ1GLSyM


Нема коментара:

Постави коментар