субота, 8. децембар 2012.

Stabilizacija i prerada Aloe Vere


Kao što je slučaj kod većine prirodnih preparata i njihovih sokova, i stabilnost Aloe Vere je ograničena, što u znatnoj meri ograničava i rok trajanja na svetskom tržištu. Zbog nestabilne prirode mikroorganizmi je razgrađuju, odnosno uništavaju.


Krajem četrdesetih i pocetkom pedesetih godina započeti su eksperimenti sa “stabilizacijom” aloje, a kao rezultat tih istraživanja aloja se može prenositi i na druge prostore, kao i da se pusti na tržiste. Nakon odgovarajuće stabilizacije proizvod se mogao pustiti u trgovačku mrežu potrosačima kozmetike, prehrambene i farmaceutske industrije.


Sagledavši ovaj problem i procenjujući njegov značaj kompanija FOREVER LIVING PRODUCTS (FLP) je posle 12 godina istraživanja, uz saradnju poznatih laboratorija, uspela da izradi najdelotvorniji stabilizacioni postupak. 1978. godine je ovoj kompaniji uspelo da proizvede, do današnjeg dana najdelotvorniji, 100% stabilizovan sok iz Aloe Vera gela, čime je u potpunosti sačuvan sastav ove biljke. Zahvaljujući tome se od 1980. godine Aloe Vera može isporučivati u sve delove sveta bez opasnosti da njeno lekovito dejstvo izgubi na intenzitetu.


Ovu biljku, FLP, uzgaja na više stotina hiljada hektara, na plantažama u dolini reke Rio Grande u Americi, u Meksiku i Dominikanskoj Republici. Svake godine shodno povećanju potražnje, kompanija širi svoje plantaže duž nepreglednih pustinjskih prostranstava Teksasa i Meksika.


Svoj maksimum biljka dostiže sa šest godina starosti. Radnici ručno odsecaju listove ispod nivoa gela, tako da do momenta prerade celokupna količina gela ostane u listu. Obično se koriste samo spoljačnji listovi: svakih 5-8 nedelja sa biljke se skida 3-5 listova.


Nakon branja listovi se u roku od dva sata transportuju do pogona gde se svaki list ručno pere, zatim cedi i sa dodatkom prirodnog stabilizatora, dobijenog iz soka papaje, flašira i hermetički zatvoren transportuje širom sveta.


Ovaj jedinstveni način stabilizacije, bez tretiranja visokom temperaturom ili suvišnim filterima, agresivnim konzervansima…, omogućava očuvanje esencijalnih supstanci u sastavu gela, kao što su polisaharidi ili enzimi. Sada se slobodno može reći da je gel koji se nalazi u našoj flaši podjednako vredan kao i sveže ubran list.


Princip stabilizacije je isključivo vlasništvo kompanije, patentiran i zaštićen u celom svetu.

Program proizvoda kompanije FLP uključuje i vrhunski kvalitetan med koji se sakuplja na visoravnima Arizone (Nacionalni park). FLP u svom radu koristi isključivo prirodna đubriva. Vlasnik kompanije Rex Maughan licno uzima aktivno učešće u ekoloskom pokretu.


Danas, posle 34 godina rada i razvoja proizvodi FLP-a su prisutni u 155 zemalja sveta, a preko 10 miliona ljudi radi na njegovom plasmanu, dok se broj zadovoljnih korisnika procenjuje na sto miliona. Najveći korisnici FLP proizvoda su Japan i Nemačka koji ih koriste već 25 godina. Kompanija FLP drži 92% ukupne proizvodnje, prerade i prometa Aloe Vere.


Proizvodi FLP poseduju KOSHER sertifikat kvaliteta, potom ISLAM sertifikat koji dozvoljava primenu ovih proizvoda u islamskim zemljama. Najvažnija je ipak potvrda kvaliteta Međunarodnog Naučnog Saveta Aloe (IASC), čiji znak nosi svaki proizvod kao garanciju da je u njemu najkvalitetnija Aloja na svetu, te da se sastav i kvalitet svakog proizvoda svakodnevno kontroliše.


Нема коментара:

Постави коментар